U trendu

Novčane kazne premijeru Britanije i njegovoj supruzi

LONDON – Borisu Džonsonu će biti izrečena novčana kazna zbog kršenja epidemioloških mera u vezi sa kovidom-19 nakon navoda o zabavama koje su se održavale u vladinim kancelarijama u vreme strogih mera zatvaranja, saopšteno je danas iz kabineta britanskog premijera.

Kako se navodi, novčano će biti kažnjen i ministar finansija Riši Sunak, prenosi AP.

Skandal „partigejt„ razbesneo je mnoge u Britaniji i doveo do toga da se desetine političara i zvaničnika nađu pod istragom zbog navoda da je vlada prekršila ograničenja koja je sama donela.

Više od stotinu državnih službenika, uključujući premijera, dobilo je upitnike od policije, koja je ispitivala svedoke u okviru istrage.

Džonson je negirao optužbe, ali se sumnja da je bio na nekoliko od desetina događaja u njegovoj kancelariji u Dauning stritu 10 i drugim vladinim zgradama.

Njegovi protivnici i neki članovi vladajuće Konzervativne stranke rekli su da bi Džonson trebalo da podnese ostavku ako mu bude izrečena novčana kazna zbog kršenja pravila koja je nametnuo ostatku zemlje tokom pandemije.

Skandal je pre ukrajinskog sukoba doveo Džonsonov mandat u pitanje, ali je ovaj događaj britanskim političarima odredio druge prioritete, navodi AP.

I supruga britanskog premijera Borisa Džonsona Keri biće kažnjena zbog kršenja mera protiv kovida-19. To je danas, kako prenosi Rojters, izjavio njen portparol.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.