U trendu

Nove demonstracije širom Francuske protiv reforme penzionog sistema

PARIZ – U Francuskoj se danas održava četvrti talas demonstracija protiv reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

U saopštenju združenih sindikata se apeluje na zaposlene da i 16. februara ponovo izađu na ulice, a da se od 7. marta mobilišu „u svim sektorima“ ako vlada ne povuče svoj projekat penzione reforme.

Upućen je poziv poslanicima u skupštini da „masovno odbace tekst predloga zakona“, prenosi portal BFM TV.

„Vlada, ali ni parlamentarci, ne mogu ostati gluvi na nezadovoljstvo građana Francuske“, navedeno je u saopštenju za javnost združenih sindikata.

Prema rezultatima najnovije ankete koju je agencija Elabe sprovela za BFM TV, 72 odsto Francuza želi da se društvena mobilizacija nastavi, uključujući 4 od 10 onih koji priželjkuju da se protesti pooštre i pojačaju većom mobilizacijom i blokadama.

Učestvujući u demonstracijama u Marseju, lider francuske levice Žan-Lik Melanšon kritikovao je reformu penzionog sistema i podržao proteste.

„Ako gospodin Makron računa da će splasnuti nezadovoljstvo, onda je on u pogrešnoj zemlji“, poručio je Melanšon i rekao da oseća „veoma veliku odlučnost“ Francuza koji se protive penzionoj reformi.

Pored masovnih demonstracija u Parizu, veliki odziv je zabeležen u Tuluzu, Marseju i Nici na jugu i Sen Nazeru i Nantu na zapadu zemlje, ukupno u oko 200 gradova Francuske.

Prema podacima francuskih medija, 11.000 policajaca raspoređeno je da pokriva današnje proteste.

Današnje demonstracije su izazazvale ozbiljne poremećaje u saobraćaju, pa tako u Parizu rade samo dve linije metroa, velike su gužve na stanicama lake železnice, a u bulevaru Volter prevrnut je i zapaljen automobil, zbog čega je intervenisala jedinica specijalne policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar