U trendu

Nove NATO trupe u Litvaniji možda tek 2027. godine

VILJNUS – Litvanija mora da poveća izdvajanja za odbranu na tri odsto BDP-a kako bi mogla da smesti mnogo veći broj NATO trupa, izjavio je predsednik te zemlje Gitanas Nauseda uoči samita NATO-a na kojem će se govoriti o načinima na koje bi alijansa mogla da se suprotstavi rastućim bezbednosnim pretnjama nakon ruskih vojnih akcija u Ukrajini.

Nauseda je u intervjuu Rojtersu ove nedelje istakao da se nada da će Litvanija moći da primi na svoju teritoriju brigadu NATO trupa do 2027. godine, ali i da će to biti moguće samo ako potroši stotine miliona evra na razvoj smeštajnih vojnih objekata.

„Što se tiče infrastrukture, nismo spremni da rasporedimo jedinicu veličine brigade u Litvaniji, jer ovde nema smeštajne infrastrukture. Nadam se da ćemo do 2027. biti spremni. Reč je o stotinama miliona evra za tu namenu, a to znači izdvajanja u visini od tri odsto BDP-a“, naveo je Nauseda, prenosi Rojters.

Zemlje članice NATO-a nisu složne kad je u pitanju raspoređivanje trupa i dodatnog naoružanja, a države u blizini Rusije traže veće prisustvo NATO snaga na svom tlu, iako im često nedostaje infrastruktura da ih prihvate, ocenjuje britanska agencija.

Nemačka sada komanduje odredom NATO-a od oko 1.700 vojnika u Litvaniji, koji je pojačan neposredno posle početka sukoba u Ukrajini, a uoči samita NATO koji će se održati sledeće nedelje u Madridu Berlin se složio da pripremi borbeno spremnu brigadu sa oko 3.000 vojnika koji bi mogli brzo da budu raspoređeni u Litvaniji, ako to bude potrebno, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.