U trendu

Nove sankcije SAD za dvojicu Rusa i četiri entiteta

VAŠINGTON – Američko ministarstvo finansija uvelo je danas sankcije dvojici ruskih pojedinaca i četiri entiteta optužujući ih da podržavaju „globalni maligni uticaj Kremlja“ i operacije mešanja u izbore, uključujući one u SAD i Ukrajini.

„Pojedinci i entiteti koji su danas imenovani imali su različite uloge u pokušajima Rusije da manipuliše i destabilizuje Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike i partnere, uključujući Ukrajinu“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, preneo je Rojters.

Na listi sankcionisanih našli su se Rusi Aleksandar Viktorovič Jonov i Natalija Valerjevna Burlinova, a entiteti su Antiglobalizacioni pokret Rusije (AGMR), Jonov Transkontinental, STOP-imperijalizam i Centar za podršku i razvoj javne inicijative kreativne diplomatije (PICREADI).

Ministarstvo finansija je optužilo Jonova da je radio za rusku obaveštajnu agenciju najmanje od leta 2020. kako bi identifikovao „društveno-političke sporne tačke unutar SAD“.

„Pružao je podršku, obično u vidu novčanih donacija, organizacijama za koje su on i ruske obaveštajne službe verovali da mogu da izazovu društveno-političke poremećaje u Sjedinjenim Američkim Državama“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.