U trendu

Nove žrtve na protestima u Venecueli, zapaljena rodna kuća Uga Čavesa

Demonstranti koji više od 50 dana protestuju zahtevajući ostavku predsednika Venecuele Nikolasa Madura zapalili su na zapadu zemlje kuću u kojoj je bivši lider Ugo Čaves proveo detinjstvo, saopštile su danas lokalne vlasti.

Tužilaštvo je saopštilo da su juče dva mladića, od 22 i od 19 godina, ubijeni iz vatrenog oružja u saveznoj državi Barinas, a bilans mrtvih od početka protesta pre osam nedelja iznosi 51, javile su agencije.

Osudjujući glad i represiju u zemlji, Madurovi protivnici su uništili najmanje pet spomenika podignutih u slavu Čavesu. Mentor sadašnjeg šefa države i osnivač Bolivarske revolucije umro je u martu 2013.

Nezadovoljni nestašicama osnovnih namirnica i lekova, ogromnom inflacijom i kršenjem ljudskih prava, demonstranti zahtevaju prevremene izbore.

Policija je u više navrata tokom protesta upotrebila suzavac, a demonstranti su odgovorili bacanjem kamenica i „molotovljevih koktela“.

U gradu Barinas, demonstranti su juče zapalili kuću u kojoj je Čaves proveo detinjstvo, kao i niz vladinih zgrada.

Paljenje kuće je bila kulminacija nereda i sukoba učesnika protesta sa pripadnicima nacionalne garde.

Opozicioni lideri apeluju na svoje pristalice da se uzdrže od nereda, ali i tvrde da su za brojne napade i žrtve odgovorni pripadnici provladine milicije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike