Novi britanski nosač aviona vredan tri milijarde funti uplovio u Portsmut

Novi britanski nosač aviona HMS Kvin Elizabet, vredan tri milijarde funti, uplovio je jutros u luku u Portsmutu posle opsežnih priprema u bazi ratne mornarice Velike Britanije.

Brod težine 65.000 tona i dužine 280 metara redovno je testiran na moru od prve plovidbe u junu. On trenutno ne može da razmešta avione, a probni letovi treba da počnu sledeće godine, prenosi BBC.

Obraćajući se članovima posade i izvodjačima radova, britanska premijerka Tereza Mej rekla je da je nosač aviona „istinsko zaveštanje britanskoj brodogradnji i dizajnu“.

„Velika Britanija zaista ima najbolje mornare, marince i oficire na svetu. I ja verujem da vi zaslužujete najbolju moguću opremu i da to postižemo sa HMS Kvin Elizabet“, rekla je Mej.

Ona je dodala da je „taj brod simbol Velike Britanije kao velike svetske pomorske nacije“.

Publika koja se okupila da posmatra dolazak broda mogla je da vidi i ceremoniju preleta helikoptera britanske Kraljevske mornarice.

Naoružana policija u malim brodovima obezbedjivala je zonu od 250 metara oko broda, a uvedena je i zabrana letenja kako bi se sprečilo kretanje bespilotnih letelica u blizini luke, navodi BBC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.