U trendu

Novi britanski soj čini 17,8 odsto svih slučajeva u Italiji

RIM – Veoma zarazna varijanta virusa kovid-19, koja je prvi put pronađena u Britaniji, čini oko 17,8 odsto svih novih infekcija u Italiji, a stopa zaraze raste u mnogim delovima zemlje, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Procenjeni “R” broj reprodukcije kovid-19 porastao je na 0,95 sa 0,84 pre nedelju dana, saopštilo je ministarstvo zdravlja, dok su zvaničnici upozoravali da će nova ograničenja verovatno biti objavljena kasnije tokom dana za brojne regione, prenosi Rojters.

Britanski naučnici rekli su da je varijanta, koja je prvi put identifikovana u jugoistočnoj Engleskoj krajem prošle godine, do 70 odsto zaraznija od ostalih varijanti, a rizik od smrtnosti oko 30 odsto veći.

„Verovatno je predodređeno da postane preovlađujuća (u Italiji) u narednim mesecima,“ saopštio je danas italijanski Nacionalni institut za zdravlje.

Italija je registrovala 92.729 smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-19 od njegovog izbijanja u februaru prošle godine, po čemu je druga u Evropi nakon Britanije i sedma u svetu. Zemlja je do danas prijavila 2,68 miliona slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.