U trendu

Novi globalni pakt o prirodi podržalo 112 zemalja

ŠARM EL ŠEIK – Zalaganja za zaštitu 30 odsto kopna i okeana do 2030. godine, kao ključni stub novog globalnog pakta o prirodi, treba da budu dogovorena sledećeg meseca, saopštili su lideri na 27. Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP27) u egipatskom Šarm el Šeiku.

Ovaj dogovor dobio je podršku oko 112 zemalja, što je veliko uvećanje u odnosu na 70 pre godinu dana, prenosi Rojters.

Kako sami lideri priznaju, postizanje tog cilja biće izazov pored ostalog i zato što zemlje koje brinu o očuvanju prirode dobijaju premalo priznanja za rad koji ima višestrku korist – od skladištenja emisija ugljenika koji dovodi do promene klime do zaštite divljih životinja, prenosi Rojters.

Predsednica Tanzanije Samia Suluhu Hasan istakla je da je njena zemlja pokrenula nacionalnu akciju sadnje drveća.

„Pružamo besplatnu uslugu svetu bez mnogo koristi od toga“, rekla je ona.

Navodi se da postoji interesovanje među preduzećima za finansiranje zaštite prirode kako bi bile nadoknađene rastuće emisije koje zagrevaju planetu.

„Međutim, usmeravanje tog novca ljudima na terenu i dalje je komplikovano“, napomeula je Hasan.

Zaštita 30 odsto planete do 2030. godine smatra se temeljom novog globalnog pakta o prirodi, koji bi trebalo da bude finalizovan na zasebnom samitu UN o biološkoj raznolikosti (COP15) u Montrealu, koji će biti održan za mesec dana.

Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP27), koja se održava od 6. do 18. novembra, održava se godinu dana otkako je oko 140 zemalja obećalo da će zaustaviti krčenje šuma do 2030. na COP26 u Glazgovu.

Rojters napominje da je više od 25 zemalja na COP27 juče pokrenulo grupu pod nazivom „Partnerstvo lidera za šume i klimu“, koja bi, kako su rekli, trebalo da obezbedi da jedni druge smatraju odgovornim za obećanje o okončanju krčenja šuma do 2030.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.