U trendu

Novi lider Hong Konga obećao prosperitet

HONG KONG – Kina je danas predstavila listu novih najviših zvaničnika Hong Konga pod novim liderom Džonom Lijem, koji je obećao da će grad „podići na nove visine“ i u narednih pet godina postići pomak „od stabilnosti do prosperiteta“.

„Bićemo proaktivni u pridobijanju poverenja ljudi. Moj tim i ja ćemo se suočavati sa izazovima Hong Konga“, poručio je Li, koji je odbacio zabrinutost zbog sankcija koje su mu uvele Sjedinjene Američke Države.

Predviđeno je da članovi nove vlade polože zakletvu 1. jula, u danu kada ovaj kineski finansijski centar obeležava 25. godišnjicu od predaje britanske uprave Kini.

Neki mediji u Hong Kongu su preneli da se očekuje da predsednik Kine Si Đinping doputuje u Hong Kong, da prisustvuje ustoličenju Lija i njegovog kabineta.

Lista zvaničnika u novom kabinetu koju su objavile zvanična novinska agencija Sinhua i vlada Hong Konga, pokazuje da je sekretar za finansije Pol Čan zadržao svoju funkciju, da će Pol Lam zameniti Terezu Čeng na mestu sekretara za pravdu, kao i da će Erik Čan postati novi glavni sekretar, tj. drugi zvaničnik u hijerarhiji, prenosi Rojters.

Bivša liderka Hong Konga, Keri Lem, bila je na vlasti u jednom od najburnijih perioda koji je protekao uz demonstracije, sveobuhvatan novi zakon o nacionalnoj bezbednosti i borbu protiv korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar