U trendu

Novi požar na zgradi parlamenta u Kejptaunu

KEJPTAUN – Samo 36 sati nakon što je u požaru gotovo u potpunosti uništena glavna sala južnoafričkog parlamenta vatra je ponovo buknula u kompleksu starom 130 godina, saopštile su vlasti.

Vatrogasne ekipe su vraćene ispred zgrade parlamenta u centru Kejptauna, nakon što se danas vatra pojavila na krovu glavne zgrade, prenosi AP.

Više od 30 vatrogasaca pokušava da ugasi požar, saopštio je portparol vatrogasne i spasilačke službe Kejptauna.

Pre nego što je požar ponovo izbio, vlasti su saopštile da je on stavljen pod kontrolu i počele su da procenjuju štetu.

Vlasti u Južnoafričkoj Republici saopštile su nakon požara u zgradi parlamenta da su uhapsile muškarca osumnjičenog za paljevinu, provalu i krađu i najavile da će već u utorak biti izveden pred sud.

Osoba, čije ime nije poznato, uhapšen je u nedelju na licu mesta, potvrdile su vlasti, a južnoafrički mediji su preneli da su ga vatrogasci spasavali iz zgrade zahvaćene vatrom, navodi AP.

Predsednik JAR Siril Ramafosa ocenio je da je požar „strašan i razoran događaj“, ali je obećao da će parlament nastaviti sa radom.

Požar koji je izbio u nedelju ujutro oko 6 sati prouzrokovao je veliku štetu u zgradi južnoafričkog parlamenta, saopštili su vatrogasci, jer je srušen krov i uništen ceo sprat u jednoj od zgrada koje čine parlamentarni kompleks, preneo je Rojters.

Zvaničnici su potvrdili da je požar izbio u kancelarijama na trećem spratu i brzo se proširio na skupštinsku salu donjeg doma, javio je izveštač britanskog javnog servisa iz Kejptauna.

U požaru niko nije povređen, rekao je portparol vatrogasne službe Kejptauna Džermejn Karelsi i dodao da je više od 35 vatrogasaca učestvovalo u gašenju požara koji je lokalizovan posle višečasovne intervencije, preneo je ranije AP.

Kako je izvestio Bi-Bi-Si, požar je izbio nekoliko sati nakon jučerašnje sahrane nadbiskupa Dezmonda Tutua u katedrali Svetog Đorđa u blizini parlamenta koji trenutno ne zaseda zbog praznika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar