U trendu

Novi predsednik Brazila Lula da Silva položio zakletvu

BRAZILIJA – Novi predsednik Brazila, levičar Luis Injasio Lula da Silva položio je danas zakletvu u Kongresu.

Luli da Silvi je ovo treći predsednički mandat, preneo je Rojters.

On je bio na čelu države u dva mandata, od 2003. do 2010. godine, a bivšeg predsednika, krajnjeg desničara Žaira Bolsonara pobedio je na izborima u oktobru.

U govoru pred Kongresom, Lula je rekao da staje na čelo, kako je rekao, razorene zemlje u koju se glad vratila pod Bolsonarom, čija je vlada „iscrpila resurse za obrazovanje, zdravstvo i očuvanje šuma i narušila ljudska prava“.

Optužio je Bolsonarovu administraciju da je počinila „genocid“ tako što nije pravilno odgovorila na pandemiju korona virusa za vreme koje je umrlo više od 680.000 Brazilaca.

Takođe je rekao da je pobedio na izborima u oktobru protiv protivnika koji su napali međunarodno hvaljen sistem glasanja u zemlji.

„Ako smo ovde, to je zahvaljujući političkoj svesti brazilskog društva i demokratskom frontu koji smo formirali“, poručio je Lula da Silva.

Nakon polaganja zakletve, Lula da Silva (77) će u palati Planalto pred 30.000 pristalica staviti predsedničku lentu.

Pred ceremoniju polaganja zakletve novog predsednika u Sao Paolu su pooštrene mere bezbednosti zbog pretnji nasiljem pristalica njegovog krajnje desničarskog prethodnika Žaira Bolsonara.

Zvaničnik vojne policije saopštio je ranije danas da je brazilska policija uhapsila jednog muškarca naoružanog eksplozivnom napravom i nožem koji je pokušao da uđe u prostor gde je održana inauguracija novoizabranog predsednika.

Bivši predsednik Žair Bolsonaro napustio je zemlju u petak i otputovao na Floridu.

Bolsonaro je više puta izjavljivao da ne želi da preda predsedničku funkciju Luli da Silvi i dovodio u pitanje legitimitet oktobarskih izbora na kojima je tesno poražen.

Pre napuštanja zemlje, Bolsonaro se putem socijalnih medija emotivno obratio Brazilcima i podsetio na ključne momente svog predsedničkog mandata i pozvao pristalice da nastave borbu protiv Lule.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.