U trendu

Novi protesti opozicije u Karakasu

KARAKAS – Lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido poveo je danas svoje pristalice u protestni marš u Karakasu s ciljem da zauzmu zdanje nacionalne skupštine koje drže provladini poslanici.

Na putu su im se isprečili snage bezbednosti i pristalice predsednika Nikolasa Madura, koji je najavio vojne vežbe za odbranu najvećih gradova Venecuele, izveštava AP i ocenjuje da bi situacija mogla da preraste u otvoreni sukob.

Na putu ka centru grada koji je naseljen Madurovim glasačima, Gvaido je sa nekoliko stotina svojih pristalica prošao kvartovima Karakasa koji su naklonjeni opoziciji, ali im se na putu isprečila policija.

Oko 60 država, koje predvode SAD, priznale su Gvaida, predsednika nacionalne skupštine, za legitimnog lidera Venecuele jer smatraju da je Maduro 2018. prevarom pobedio na izborima.

Vlada Venecuele ne priznaje Gvaida za predsednika nacionalne skupštine i od početka januara ne dozvoljava mu da uđe u skupštinsko zdanje.

Zbog političke nestabilnosti, ekonomske krize i nestašica, oko 4,5 miliona ljudi je napustilo Venecuelu.

Gvaido je u početku imao veliku podršku širom zemlje, ali je u poslednjih nekoliko meseci broj njegovih pristalica opao.

Današnji protest je prvi od kako se vratio sa svoje međunarodne turneje, tokom koje bio i u Vašingtonu na sastanku sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar