U trendu

Novi šef diplomatije najpre putuje na Zapadni Balkan, u BiH

BEČ, 13.oktobra (Tanjugh) – Novi ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Linhart, koji je u ponedeljak položio zakletvu, odlučio je da kao destinaciju svog prvog putovanja izabere Zapadni Balkan.

Linhart će, kako je najavljeno u Beču, sutra otputovati u dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini, čime želi da ukaže da mu je region Zapadnog Balkana veoma važan.

Zapadni Balkan je već ranijim šefovima diplomatije Aleksanderu Šalenbergu, aktuelnom kancelaru, i Sebastijanu Kurcu bio težište spoljne politike.

U Bosni i Hercegovini je Austrija brojno zastupljena, pa tako vojska Austrije ima najveći kontingent u međunarodnim mirovnim snagama EUFOR Althea, koju i predvodi već godinama.

Pored toga je predstavnik EU u Sarajevu Austrijanac Johan Satler, sa kojim Linhart želi da se sastane.

Planirano je da Linhart razgovara i sa novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom, ali i šeficom bosanske diplomatije Biserom Turković, sa kojom se već duže poznaje.

Dok je Linhart četiri godine bio zamenik ambasadora Austrije u Zagrebu, od 1992.do 1996, Turković, kao prva ambasadorka BiHm službovala je u glavnom gradu Hrvatske.

Kasnije su se ponovo ukrstili njihovi putevi u Beču, kada je Turković bila ambasadorka pri UN, a Linhart u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije.

Linhart na Balkan gleda kao region susedstva Austrije, prijatelja koji bi trebalo u dogledno vreme da bude i saveznk unutar EU.

Linhart, nakon Bosne i Hercegovine, u ponedeljak mora u Luksemburg na redovni Savet ministara spoljnih poslova EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.