U trendu

Novi šok za Nemce: Ova usluga će poskupeti čak 100 posto

Poskupljenjima u Nemačkoj nikad kraja. Stanovnici se ne suočavaju samo s poskupljenjem goriva i osnovnih prehrambenih proizvoda već i drugih proizvoda i usluga. Najnovije najave poskupljenja stiži iz frizerskih salona. Šef državnog Ceha za frizere i kozmetiku Mirko Karkovski (38) upozorava na ozbiljnost situacije.

– Ako se sadašnji razvoj situacije nastavi, može doći do situacije u kojoj govorimo o 100 evra i više za jednostavnu kvalitetnu mušku frizuru – rekao je Karkovski u razgovoru za portal SZ, piše Fenix Magazin.

Frizer i majstor državnog ceha frizera Mike Ulrih, 54-godišnji frizer iz Zulcbaha, za Bild je rekao da je cena od 100 evra za mušku frizuru realna i da bi moglo doći do poskupljenja frizura za 100 posto.

– Ta je cena realna u velikim gradovima gde frizeri moraju da plaćaju skuplje rente. Tamo gde je sad cena muške frizure 25 do 30 evra, uskoro bi mogla da bude 50 do 60 evra. Smatram da će frizerima na jesen satnice porasti s 10 na 12 evra, kad se uzmu u obzir troškovi struje, vode i gasa.., mislim da je poskupljenje frizura neizbežno, rekao je Ulrih.

U svom frizerskom salonu Ulrih muško šišanje naplaćuje 24 evra.

– U zavisnosti od toga kako će se troškovi razvijati, ne mogu da zaradim, a da ne podignem cenu za 15 do 30 posto ove godine – zaključio je frizer.

Nemački Bild piše kako je u frizerskom salonu “Hair Fashion Schuh” u Sarlouisu cena muškog šišanja s pranjem kose 30 evra. Vlasnik Peter Šu (57), kaže da su već prošle godine povećali cenu za jedan evro.

– Pre toga cene su bile stabilne oko četiri godine. Plašim se da ću naredne godine morati da opet podižem cene kad dođu računi. Strahujem da će se u našoj industriji ukinuti radna mesta i da neki saloni neće preživeti krizu – rekao je Šu, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.