Novi Trampov lapsus

Američki predsednik Donald Tramp nazvao je svog ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog „novim predsednikom Rusije“. Ovaj lapsus američkog predsednika primetio je novinar Danijel Dejl, a reči američkog lidera navode se i na veb-sajtu Bele kuće.
Komentarišući objavu transkripta razgovora sa Zelenskim, Tramp je izjavio da je njihov razgovor bio „odličan“, a njegovi protivnici su pokušali da od njega naprave skandal.

„I kao šlag na tortu — ruski, kao što znate, novi ruski predsednik, dobar čovek, dao je izjavu. I tamo nije bilo ništa. Nije bilo nikakvog pritiska na njega“, rekao je Tramp.

​Raniji su mediji saopštili da je Tramp u telefonskom razgovoru sa Zelenskim 25. jula mogao od njega da traži istragu o Hanteru Bajdenu, sinu bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena.

Kasnije je Bela kuća objavila transkript u kome se potvrđuje da je američki lider tražio od Zelenskog da istraži otpuštanje bivšeg ukrajinskog generalnog tužioca Viktora Šokina, koji se bavio istragom o aktivnostima kompanije „Burizma grup“, čiji je jedan od direktora bio Bajdenov sin, i istragom poslova samog Hantera Bajdena.

Zatim su demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa započele proces Trampovog opoziva, optuživši ga da je tražio pomoć strane države za mešanje u izbore pokušajem diskreditacije političkog protivnika, što je američki predsednik negirao.

Zelenski je, sa svoje strane, rekao da obelodanjivanje detalja njegovog razgovora sa Trampom „pomalo podriva diplomatske odnose“ između zemalja.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Anonimni

    Sada se vidi ko mu je stalno u mislima!

Napišite komentar