Novootkriveni deo Berlinskog zida dobiće zaštićeni status

Nedavno otkriveni deo Berlinskog zida dobiće status zaštićenog dobra, saopštile su danas berlinske vlasti.

To je objavljeno 28 godina, dva meseca i 26 dana posle njegovog rušenja, koliko je tačno prethodno zid delio Istočni i Zapadni Berlin.

Istoričar amater prošlog meseca je objavio da je pronašao 80 metara zida i prijavio to vlastima zabrinut za stanje ostataka, preneo je Asošijetid pres.

Rušenje Berlinskog zida je počelo 9. novembra 1989. pošto su istočnonemačke vlasti prethodno saopštile da će biti dozvoljeno putovanje državljana komunističke države u Zapadnu Nemačku.

U medjuvremenu je skoro ceo zid srušen, ali se u ponegde u Berlinu još mogu videti ostaci koji služe kao podsećanje na istoriju grada, ali i kao turističke lokacije.

Izgradnja je počela 1961. godine u nastojanju Istočne Nemačke da spreči prelazak gradjana u zapadni deo grada, a vremenom se zid ojačavoa i modernizovao, s obrazloženjm vlasti da spreče ulazak „fašista“ sa zapada.

Nedavno otkriveni deo zida nalazi se u severoistočnom delu Berlina i potiče iz ranih vremena izgradnje zida kada su vlasti iskoristile zidove kuća porušenih u bombardovanjima tokom Drugog svetskog rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.