U trendu

Nuklearna politika Irana ostaće ista posle izbora predsednika

TEHERAN – Iranska politika u pregovorima sa svetskim silama za oživljavanje teheranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ostaće nepromenjena posle predsedničkih izbora 18. juna, jer o tom pitanju odlučuje njegovo najviše rukovodstvo, izjavio je danas portparol iranske vlade Ali Rabiei.

I dalje postoji mnoštvo prepreka za oživljavanje nuklearnog sporazuma, o kome bi trebalo da budu nastavljeni pregovori ove sedmice, što sugeriše da je povratak sporazumu daleko, naveli su iranski zvaničnici i analitičari, preneo je Rojters.

„Pokazali smo da se držimo svojih međunarodnih obaveza u svim okolnostima i to je nacionalna odluka“, rekao je Rabiei na konferenciji za novinare.

On je naveo da je iransku nuklearnu politiku utanačio vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei, da ona nije povezana sa unutrašnjim kretanjima i da će nova vlada zadržati istu politiku kao što je ona izneta na bečkim pregovorima započetim u aprilu.

„Sve dok se sve strane u nuklearnom sporazumu budu pridržavale svojih obaveza, mogu biti sigurne da Iran neće napustiti svoje obaveze“, rekao je Rabiei.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.