Nuklearno oružje – hitan problem

Rizik od korišćenja nuklearnog oružja je na najvišem nivou od Drugog svetskog rata, izjavila je direktorka Instituta za istraživanja o razoružanju Ujedinjenih nacija (UNIDIR) Renata Duan.

Ona je nuklearno oružje nazvala „hitnim” problemom, koji bi svet trebalo ozbiljnije da shvati, prenosi Rojters.

Duan ističe da sve države koje poseduju nuklearno oružje trenutno imaju aktivne programe za modernizaciju tog oružja, a da se „pejzaž” kontrole naoružanja menja delimično i zbog strateškog nadmetanja Kine i SAD, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, dolazi do „erozije” tradicionalnih sporazuma o kontroli naoružanja zbog pojave novih tipova rata u kojima sve češće učestvuju oružane grupacije i privatni plaćenici, kao i nove tehnologije koje brišu linije između ofanzive i defanzive.

Uzimajući u obzir činjenicu da su pregovori o razoružanju u ćorsokaku već 20 godina, 122 države su već potpisale sporazume o potpunoj zabrani nuklearnog naoružanja, delom iz frustracije, delom što prepoznaju kakav rizik stvara to naoružanje, kaže Duan.

„Mislim da je to istinski poziv na rizike od nuklearnog rata, pogotovo sada, kada je rizik od korišćenja nuklearnog oružja viši nego u bilo kom trenutku Drugog svetskog rata”, izjavila je Duan, prenosi Rojters.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja, koji podržava i Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja, organizacija nagrađena Nobelovom nagradom 2017. godine, za sada ima 23 od 50 potpisa koji su neophodni da bi sporazum stupio na snagu.

Sporazumu se oštro protive SAD, Rusija, Kina, kao i druge države koje poseduju nuklearno oružje, navodi Rojters.

Duan ističe da svet ne sme da ignoriše opasnost koju predstavlja nuklearno oružje.

„Hajde da razmislimo o tome, da vidimo kako delujemo po pitanju rizika i suzbijanju tog rizika i meni se to čini kao poprilično značajno i hitno pitanje koje se ne predstavlja dovoljno u Savetu bezbednosti UN”, rekla je Duan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.