NYT:Đulijani pod istragom zbog kršenja zakona o lobiranju

VAŠINGTON – Advokat američkog predsednika Donalda Trampa Rudi Đulijani pod istragom je federalnih tužilaca u Njujorku zbog mogućeg kršenja zakona o lobiranju, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na dva anonimna izvora bliska istrazi.

Jedan od izvora je rekao da se istraga odnosi na pokušaje Đulijanija da diskredituje bivšu američku ambasadorku u Ukrajini Mari Jovanovič.

Dvojica biznismena sa Floride povezanih sa Đulijanijem, optuženi su u četvrtak za kršenje federalnih propisa o finansiranju političkih kampanja.

Njih dvojica su, kako prenosi AP, imali ključnu ulogu u Đulijanijevim pokušajima da pokrenu istragu o korupciji u Ukrajini protiv demokratskog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Žalba uzbunjivača o Trampovom postupanju prema Ukrajini rezultirala je pokretanjem istrage o opozivu predsednika.

AP dodaje da kancelarija saveznog tužioca na Menhetnu nije želela da komentariše izveštaj Njujork tajmsa.

Mari Jovanovič, bivša američka ambasadorka u Ukrajini, svedočila je iza zatvorenih vrata u Kongresu, u okviru istrage u proceduri opoziva američkog predsednika, rekavši da je Tramp izvršio pritisak na Stejt department da je povuče sa položaja.

Ona je izjavila da je odluka njenih nadređenih bila zasnovana na „neosnovanim i lažnim tvrdnjama ljudi sa očigledno sumnjivim motivima.“

Jovanovičeva je rekla da „nije mogla da veruje da je smenjena“ uprkos uverenju Stejt departmenta da nije uradila ništa loše, prenosi Glas Amerike.

Prema transkriptu razgovora američkog predsednika sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, Tramp je ukrajinskom predsedniku rekao da je Jovanovičeva „osoba koje se treba kloniti“, pre nego što ju je povukao sa položaja u Kijevu, zbog navoda da pokušava da podrije njegovu politiku.

Ona je dala iskaz pred tri odbora Predstavničkog doma koji ispituju da li je predsednik počinio prestupe koji sa sobom povlače opoziv, kada je pozvao stranu zemlju da istraži njegovog političkog rivala Bajdena i njegovog sina Hantera.

Mari Jovanovič, karijerni diplomata, smenjena je u maju nakon što ju je Trampov advokat Đulijani optužio da „potkopava predsednika“.

Dvojica Đulijanijevih saradnika, Lev Parnas i Igor Fruman, uhapšeni su u četvrtak na aerodromu u Vašingtonu, dok su pokušavali da se ukrcaju na međunarodni let sa kartom u jednom smeru. Optuženi su za preusmeravanje nelegalnih političkih donacija iz Rusije komitetu koji je podržavao predsedničku kampanju Donalda Trampa i drugih političara.

„Optuženi su prekršili zakon da bi stekli politički uticaj, a izbegli su da oktriju ko zapravo šalje donacije i odakle potiče novac“, izjavio je federalni tužilac Džefri Berman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.