U trendu

O rasizmu i medijskoj zloupotrebi privatnosti

RIM – Samoubistvo 20-godišnjeg Seida Visina, pokrenulo je u italijanskoj javnosti polemike o dva važna pitanja – rasizmu i medijskoj zloupotrebi privatnih života, piše agencija Ansa.

Mladić Seid poreklom iz Etiopije, kao mali je usvojen i odrastao je u Italiji.

Pre dve godine napisao je na svojoj fejsbuk stranici da „‘gde god ide oseća, teške kao mlinski kamen, poglede onih koji se čude, odvratno im je, ili ih je strah od osobe koja je tamne kože“.

Tim povodom mediji objavljuju svedočenje i drugih Italijana različite boje kože koje su, kako je izjavio lekar poreklom iz Kameruna, svakodnevne: od osoba koje u baru odbijaju da ih služi konobar, ako je tamne kože, do pacijenata koji neće da ih pregleda lekar koji je „drugačiji“, pa do slučajeva odraslih koji tamnoputoj deci prete ili ih „teraju da se vrate u svoju zemlju“.

„Jesmo li rasistička zemlja“, pita se slušatelj veoma uticajne kontakt emisije Radio RAI 3 „Na prvoj strani“.

Nakon samoubistva Seida Visina, list „Koriere dela Sera“ je objavio, a drugi mediji preneli, njegov post od pre dve godine, i samovoljno ocenili da je to oproštajno pismo mladića i uzrok njegovog očajničkog gesta.

Intervenisao je Seidov otac, koji je rekao da sinovljevo pisanje nije uzrok samoubistva i zatražio od medija da prestanu da iskorštavaju porodičnu tragediju da bi povećali broj čitalaca ili gledalaca.

„Moj sin se nije ubio zbog rasizma. Uvek je bio omiljen u porodici i društvu. Ostavite nas da na miru oplakujemo sina koji je bio prekrasna osoba. Ne želimo javno da diskutujemo o privatnim stvarima sina i porodice“, rekao je Valter Visin otac nesrećnog mladića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.