U trendu

Obama brani sporazum sa Iranom

Predsednik SAD Barak Obama stao je u odbranu sporazuma koji su postigle velike sile i Iran, i pozvao one koji ga kritikuju – američki Kongres i Izreal, da predlože novo rešenje koje će sprečiti Teheran da proizvede atomsku bombu.

„Realnost je da postoje dve alternative: diplomatski način ili sila, dakle rat“, rekao je Obama juče, dan pošto je o iranskom nuklearnom programu postignut istorijski sporazum izmedju Teherana i Grupe Pet plus jedan (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka.)

Obamu kritičari optužuju da je po svaku cenu hteo da postigne dogovor sa Iranom, i to 18 meseci uoči odlaska iz Bele kuće, navodi agencija Frans pres.

Sporazum je pozitivno ocenjen u iranskim medijima i nazvan „diplomatskom revolucijom 14. jula“ a iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif nazvan je herojem.

Bela kuća saopštila je da je Obama u jučerašnjem telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom ruskom predsedniku zahvalio zbog važne uloge koju je Rusija imala u postizanju sporazuma.

Obama i Putin složili su se da je sporazum u interesu medjunarodne zajednice, da se njime jača dogovor o neširenju nuklearnog oružja i da se umanjuju tenzije na Bliskom istoku.

Dvojica zvaničnika izrazila su želju da saradjuju i u rešavanju drugih problema u svetu, medju kojima je i Sirija, kao i Ukrajina.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.