U trendu

Obama: Nismo izlečeni od rasizma

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da SAD nisu prevazišle svoju istoriju rasizma, komentarišući ubistva devetoro Afroamerikanaca u crkvi u Čarlstonu u Južnoj Karolini.

„Nismo izlečeni od rasizma. I to nije samo pitanje nepristojnosti da se u javnosti pomene reč ‘crnja’. To nije merilo da li rasizam još postoji ili ne. To nije samo pitanje neskrivene diskriminacije. Društva ne mogu, preko noći, potpuno da izbrišu sve što se događalo poslednjih 200, 300 godina“, rekao je Obama tokom gostovanja u emisiji Marka Marona, poznatoj po često oštrim komentarima u diskusijama.

Predsednik je rekao i da, iako su se rasni stavovi znatno poboljšali od kada je on rođen kao sin belkinje i crnog oca, nasleđe ropstva „baca dugu senku i još je deo DNK koja se prenosi“.

Obama je rekao i da je uznemiren zbog jakog pritiska koji na Kongres vrši Nacionalna asocijacija za vatreno oružje (NRA), koja se protivi ograničavanju prodaje i trgovine oružjem.

On je dodao da NRA tako sprečava Kongres da uvede strožu kontrolu, posle pucnjave u školi „Sendi Huk“ u Njutonu 2012, kada je ubijeno 20 dece i šestoro nastavnika, preneo je AP.

Obama je ipak, rekao da treba poštovati značaj lova i sportskog streljaštva za mnoge Amerikance koji poseduju oružje.

Pitanje je samo da li postoji način da se pomire legitimna tradicija i zdravorazumske mere da se spreči jedan 21-godišnjak, koji je ljut zbog nečega ili zbunjen zbog nečeg ili je rasista ili poremećen, da uđe u prodavnicu oružja i naoruža se“, rekao je Obama, misleći na Dilana Storma Rufa, koji je u sredu u Čarlstonu ubio devetoro ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.