U trendu

Obeležavanja Dana RS u počinje u subotu, 8. januara

BANJALUKA – Republika Srpska će 30 godina svog postojanja obeležiti nizom manifestacija, između ostalog svečanom akademijom u subotu, 8. januara u Banjaluci i svečanim defileom, koji će biti upriličen u nedelju 9. januara.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednice Srpske Željke Cvijanović, program proslave 30 godina postojanja Republike Srpske počeće u subotu, 8. januara polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom Groblju „Sveti Pantelija“.

Polaganje venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske predviđeno je i na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen kosturnici na Gradskom groblju i grobnicu dvanaest banjalučkih beba.

Venci će biti položeni i na srpskom vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu i na spomen-obeležju bivšem predsedniku Republike Srpske Milanu ?eliću u Modriči.

Dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima biće upriličena u Kulturnom centru „Banski dvor“, dok će svečana akademija povodom Dana Republike Srpske biti održana u Sportskoj dvorani „Borik“.

Svečani defile biće održan u Banjaluci u nedelju, 9. januara, dok će na platou ispred Palate Republike u 19.00 časova biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Prema programu obeležavanja, veliki koncert povodom 30 godina postojanja Republike Srpske biće održan u Istočnom Sarajevu u nedelju, 9. januara sa početkom u 19.30 časova.

Dan Republike Srpske biće obeležen u Brčko distriktu u ponedeljak, 10. januara, kada će biti položeni venci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u 12.15 časova.

Galerija Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske obeležava Dan Republike izložbom „Vječiti Dučić“, u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.