U trendu

Obeležavanje Dana primirja u Republici Srpskoj

BANJALUKA – Generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić položiće danas venac na banjalučkom groblju Svetog Pantelija povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u znak sećanja i pijeteta prema stradalim sunarodnicima.

Vujić će venac položiti kod Spomenika žrtvama veleizdajničkog procesa.

Povodom Dana primirja venci će biti položeni i na trebinjskom Trgu slobode na Spomenik oslobodiocima Trebinja 1914-1918.

Iz trebinjske Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci su najavili da će venac položiti šef kancelarije Miroslav Marković i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Na Sokocu na Spomenik solunskom borcu na kojem su upisana 363 imena doborovljaca sa područja sokolačke opštine, takođe, biće položeni venci. Načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da će vence položiti delegacija Ambasade Srbije u BiH, opštine Sokolac i Udruženja potomaka i poštovalaca dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912-1918. godine.

Spomenik srpskom dobrovoljcima učesnicima ratova za odbranu Srbije od 1912. do 1918. postavljen je krajem 2008. godine na Sokocu po uzoru na obeležje srpskom ratniku ispred Crkve Ružica na Kalemegdanu.

Povodom Dana primirja u Velikom ratu u Centru za kulturu i informisanje Istočne Ilidže biće održana svečana akademija na kojoj će govoriti istoričar Slobodan Šoja, prenela je RTRS.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u kome je Srbija imala ogromne žrtve, obeležava kao državni praznik od 2011. godine u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar