U trendu

Objavljen spisak “najmoćnijih” pasoša na svetu: Evo gde je Srbija

Londonska firma Henley & Partners, koja se bavi savetovanjem o državljanstvu i rezidencijalnom statusu, objavila je revidiran spisak “najmoćnijih” pasoša na svetu, prema kojoj su prvi na listi pasoši Japana i Singapura, jer se s njima može putovati u 192 zemlje sveta bez vize.

Takozvani Henley Index zasnovan je na podacima Međunarodne asocijacije aviosaobraćaja (IATA), koja od 2006. godine redovno prati najbolje svetske pasoše, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Rangiranje jačine pasoša meri se na osnovu toga u koliko zemalja sveta se može otputovati bez vize s određenim pasošem.

S obzirom na to da prilikom kreiranja nove liste nisu uzete u obzir privremene restrikcije, vlasnici najmoćnijih pasoša – Japana i Singapura, mogu putovati bez viza u 192 zemlje sveta.

To je 166 destinacija više nego što mogu Avganistanci, koji su na samom dnu liste i koji mogu da uđu u samo 26 zemlje bez vize.

Kada su zemlje regiona u pitanju, najbolje je rangirana Slovenija, čiji je pasoš na 11. mestu i čiji građani bez vize mogu putovati u 181 zemlju.

Slede Hrvatska, čiji se pasoš našao na 18. mestu, Srbija na 39. mestu, Severna Makedonija na 47. mestu, Crna Gora na 48. mestu, Bosna i Hercegovina na 54. mestu.

Najnoviji izveštaj Henleyja je pokazatelj da globalni jaz u slobodi putovanja nikada nije bio veći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.