U trendu

Objavljeni detalji pisama Hitlerovog ličnog lekara

CIRIH – Potomak jednog od lekara Adolfa Hitlera objavio je detalje pisama koji pokazuju kako je zbog problema sa grlom i glasom lečen nacistički diktator.

U nedeljnom izdanju nemačkog lista NŽ am Zontag navodi se da je Hitlera, počevši od 1935. godine u periodu od 10 godina nekoliko puta lečio nemački doktor Karl-Oto fon Ajken, specijalista otorinolaringologije, prenosi Rojters.

Pisma koja je doktor slao svom rođaku otkrio je Robert Dojpgen, fon Ajkenov pra-praunuk, koji ih je pronašao prilikom istraživanja porodične arhive za školski projekat.

Britanski istoričar Ričard Džej Evans, specijalista za nemačku istoriju, garantovao je za autentičnost neobjavljenih pisama koja potvrđuju Hitlerov strah od teških i ozbiljnih bolesti, navodi nemački list.

„Ako je nešto loše, ja to apsolutno moram da znam“, rekao je Hitler doktoru fon Ajkenu posle njihove prve konsultacije u maju 1935. godine.

List tvrdi da pisma takođe pokazuju značaj koju je Hitler pridavao svom glasu i javnim govorima na kojima je dobijao podršku za svoj režim i politiku.

U članku NŽ am Zontag piše da je na pitanje ruskih islednika posle rata zašto nije ubio Hitlera, fon Ajken odgovorio: „Ja sam bio njegov lekar, a ne njegov ubica“.

Doktor Karl-Oto fon Ajken je umro 1960. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar