U trendu

Objavljeni novi detalji o američkoj vojnoj pomoći Kijevu

VAŠINGTON – Objavljeni su novi detalji o ukupnoj količini američkog naoružanja i opreme koja je poslata Ukrajini od početka sukoba 24. februara, prenosi BBC.

Više od četiri milijarde dolara vredne vojne opreme dato je Ukrajini i veliki deo tog naoružanja se u ovom trenutku nalazi u zemlji, a SAD su daleko ispred svih u vojnoj pomoći Kijevu.

Kako se precizira, donirano naoružanje između ostalog uključuje 6.500 protivtenkovskih projektila džavelin, 20.000 lakog protivoklopnog naoružanja, 1.400 stinger projektila zemlja-vazduh, 108 haubica M777 sa 220.000 granata i četiri visokomobilna artiljerijska raketna sistema M142, poznatija kao HIMARS.

Američka podrška Ukrajini ukljucucje i 121 Feniks Gost i 700 Svičblejd napadačkih dronova, 200 oklopnih protivpešadijskih transportera, nekoliko stotina visokomobilnih višenamenskih vozila na točkovima (HMMWV), 20 helikoptera Mig-17 sovjetske proizvodnje, kao i 7.200 komada vatrenog oružja sa municijom 50 m i tri protivbaterijska AN/TPK-36 radara, navodi BBC.

Ova oprema uglavnom je usmerana na istok zemlje, u Donbas, gde je poprište najvećih ratnih dejstava u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar