U trendu

Oblasti u UKR se spremaju za referendume o pripajanju Rusiji

DONJECK – Proruske vlasti na teritorijama u Ukrajini najavile da će od sutra, 23. septembra pa do 27. septembra, biti održani referendumi o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti.

Referendum će biti održati u samoproglašenim republikama Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR), kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

„Referendum o ulasku Luganske Narodne Republike u sastav Ruske Federacije kao konstitutivnog entiteta Ruske Federacije biće održan od 23. do 27. septembra“, saopštio je predsednik Narodnog veća LNR Denis Mirošničenko, preneo je „Sputnjik“.

Referendumsko pitanje će glasiti: „Da li ste za ulazak LNR u sastav Ruske Federacije kao pravnog subjekta Ruske Federacije?“

U isto vreme biće održani i referendumi u DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Poslanici Narodnog veća DNR usvojili su zakon o referendumu.

Zakon o referendumu DNR po pitanju ulaska u sastav Ruske Federacije kao subjekta RF stupio je na snagu u DNR.

Istovremeno, Centralna izborna komisija Rusije je saopštila da će pomoći izbornim komisijama DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, da pripreme izborna mesta na teritoriji Rusije za građane koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove.

Centralna izborna komisija za referendum o ulasku DNR u sastav Rusije održala je prvi sastanak u Donjecku i razmotrena su organizaciona pitanja.

Ranije je parlament LNR usvojio zakon o održavanju referenduma na toj teritoriji, a potpisao ga je lider LNR Leonid Pasečnik.

Šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki takođe je saopštio da će referendum o ulasku Zaporoške oblasti u sastav Rusije biti održan od 23. do 27. septembra, kao i da je odgovarajući dokument već potpisan, dodaje „Sputnjik“.

Pre nekoliko dana su Javne komore LNR i DNR izašle sa inicijativom da se pod hitno sprovedu referendumi o ulasku u sastav Ruske Federacije.

Kako pokazuju istraživanja agencije za ispitivanje javnog mnjenja INSOMAR, ogromna većina stanovnika DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti želela bi da njihove teritorije po završetku specijalne vojne operacije uđu u sastav Rusije.

Na glasanje namerava da izađe 83 odsto u LNR, 80 odsto u DNR, 72 odsto u Zaporoškoj oblasti i 65 odsto u Hersonskoj oblasti.

NATO je danas osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regionima Ukrajine i pozvao sve države da odbace, kako se kaže, „očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja“.

„Lažni referendumi u regionima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje UN“, navodi se u saopštenju Severnoatlantskog saveza i dodaje se da NATO neće priznati „nelegalnu i nelegitimnu aneksiju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar