U trendu

Obnovljeni teretni vozovi na relaciji S. Koreja – Kina

PJONGJANG – Jedan teretni voz je danas stigao u severnokorejski grad Sinuiju iz kineskog pograničnog grada Dandonga, izjavio je neimenovani izvor upoznat sa situacijom, dodajući da će se saobraćaj između dve zemlje verovatno nastaviti na dnevnoj bazi.

Teretni voz je u nedelju ujutro krenuo od Sinuijua do Dandonga i bio je natovaren robom kao što su dnevne potrepštine, uključujući hranu, pre nego što se vratio u Severnu Koreju, prenosi japanska agencija Kjodo

Drugi voz je danas stigao do železničke stanice Dandong iz Sinuijua, jer Severna Koreja nastoji da ponovo otvori kopneni saobraćaj ka i iz Kine nakon što je zaustavljen početkom 2020. godine zbog zabrinutosti usled mogućnosti širenja korona virusa.

Severna Koreja, koja tvrdi da u zemlji nije otkriven nijedan slučaj kovida-19, očigledno je samo brodovima uvozila robu iz Kine od početka 2021. godine, uprkos relativno visokim troškovima.

Stručnjaci za spoljne poslove tvrde da se Severna Koreja nada da će ponovo uspostaviti kopnenu rutu za isporuke, u nastojanju da obezbedi neophodne potrepštine za svoj narod koji je suočen sa ozbiljnom krizom u pogledu zaliha hrane.

Kina je najbliži i najvažniji saveznik Severne Koreje u ekonomskom smislu, budući da Severna Koreja obavlja čak 90 odsto svoje spoljne trgovine sa Kinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.