U trendu

Obrador: I zvaničnici Kanade na sastanku u Vašingtonu o suzbijanju šverca droge

MEKSIKO SITI – Zvaničnici SAD, Meksika i Kanade na sastanku u Vašingtonu razgovaraće o proizvodnji fentanila, trgovini oružjem i imigraciji, izjavio je danas meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

On je potvrdio da će predstavnici kanadskih vlasti biti prisutne na sastanku, koji su Sjedinjene Države i Meksiko planirali kako bi zajedničkim naporima suzbili proizvodnju sintetičkog opioida fentanil.

Kako je u ponedeljak najavio predsednik Meksika, članovi bezbednosnog kabineta razgovaraće ove nedelje u SAD s američkim zvaničnicima o sprečavanju krijumčarenja sintetičkog opijata fentanila,

On je dodao da će na dnevnom redu sastanka biti i druge teme, uključujući trgovinu oružjem, preneo je Rojters.

S tim u vezi, pojedini članovi američkog parlamenta pozvali su Bajdenovu administraciju da zauzme tvrđi stav i pojača pritisak na Meksiko u pogledu suzbijanja krijumčarenja fentanila.

Nekolicina republikanaca čak su pozvali američku vojsku da bombarduje meksičke kartele i njihove laboratorije u Meksiku.

Predoziranje fentanilom ubilo je više od 100.000 ljudi u SAD prošle godine, prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Američki zvaničnici kažu da skoro sav fentanil na ulicama SAD masovno proizvodi moćna kriminalna grupa na meksičkom tlu, što predsednik Obrador poriče.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.