U trendu

Obradović: Intenziviranje saradnje sa RS u reformi uprave

ISTOČNO SARAJEVO – Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su danas odluku o formiranju radne grupe koja će koordinirati aktivnosti koje proizlaze iz Memoranduma o saradnji u oblasti reforme javne uprave.

Obradović je novinarima nakon potpisivanj rekla da su dva ministarstva još 2019. potpisala Memorandum o saradnji sa ciljem jačanja partnerstva i uspostavljanja okvira za održivu i dinamičnu saradnju u oblasti reforme javne uprave, upravljanja ljudskim resursima, stručnog usavršavanja, inspekcijskog nadzora, matičnih knjiga, ali i mnogim drugim oblasti iz delokruga dva ministarstva.

„Kako bismo ovaj cilj ostvarili danas smo potpisali odluku o formiranju radne grupe koja će koordinirati aktivnosti koje proizlaze iz ovog memoranduma potpisanog 2019. godine“, rekla je Obradović.

Navela je da će ona i njena koleginica iz RS u vrlo kratkom vremenskom periodu predložiti članove radne grupe kako bi se intenzivirale zajedničke aktivnosti i dogovoriti detalje aktivnosti i akcioni plan za radnu grupu.

„Dogovorile smo se da značajno intenziviramo aktivnosti, pokušaćemo da i u Republici Srpskoj i u Srbiji budu jednaki standardi pre svega kada je reforma javne uprave u pitanju“, rekla je Obradović.

Navela je da će se jačati razmena iskustva i slediti primeri dobre prakse kada je reforma javne uprave u pitanju.

„Činjenica je da mi nove reformisane upravne sistem gradimo na temelju nekada zajedničkog sistema, suočavamo se i sa sličnim problemima i sličnim izazovima i baš zato možemo jedni drugima da budemo podrška i da zajedno realizujemo važne projekte“, kaže Obradović.

Ministarka je rekla da je između RS i Srbije saradnja i povezanost izuzetno prirodna.

„Uvek ćemo biti spremni da podržavamo jedni druge, ne samo u reformama, nego i po drugim zajedničkim političkim pitanjima koji su znacjcani za građane i Srbije i Republike Srpske“, rekla je Obradović.

Ona je kao izuzetno pozitivnu ocenila saradnju i atmosferu tokom današnje zajedničke sednice vlada Srbije i Repubike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.