U trendu

O’Brajen: Obnova letova između BG i PR- istorijski sporazum

VAŠINGTON – Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’BrajEn ocenio je danas potpisivanje pisma o namerama o ponovnom uspostavljanju avio-linije Beograd-Priština kao istorijski, ističući da su komercijalne avio-veze „žila kucavica moderne ekonomije“.

O’Brajen je podsetio da komercijalnih letova između dva grada nije bilo 21 godinu i da je za put od Beograda do Prištine putevima potrebno više od pet sati, prenosi AP, u okviru izveštaja o postizanju pisma o namerama, danas u Berlinu, između delegacije Ministarstva privrede i kompanije „Lufthanza“ o obnovi avio-linije Beograd-Priština.

Potpisivanjem Pisma o namerama, inače, učinjen je, nakon dve decenije, prvi, simboličan korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Da bi let između Beograda i Prištine zaista zaživeo, neophodno je da vlada u Prištini bez odlaganja ukine anticivilizacijske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, da počne da sprovodi brojne preuzete obaveze i da se vrati za sto u dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.