U trendu

Od Drača, preko Ohrida, do Beograda samo s ličnom kartom. . .

BEČ – Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev očekuje da će, na sledećem sastanku inicijative za uklanjanje barijera između Srbije, Albanije i njegove zemlje, biti dogovoreno slobodno putovanje uz ličnu kartu.

„Na sastanku 10. novembra u Ohridu biće preduzeti konkretni koraci. Verujem da će biti dogovoreno da se sa ličnom kartom putuje od Drača, Tirane, preko Struge i Ohrida do Niša i Beograda“, rekao je Zaev za Tanjug.

Ukazao je da je u Novom Sadu dogovoreno da, na putu ka EU, ove tri zemlje pojačaju saradnju i koriste svoje kapacitete.

„Ako želimo da budemo atraktivniji za zapadnu Evropu potrebno je da se što bolje povežemo između nas, da unapredimo sve što sada predstavlja problem u protoku robe, ljudi i usluga“, istakao je on i dodao da je veoma važno da postoji mobilnost radne snage, priznanje dokumenata i sertifikata.

„Kao tržište od 20 miliona atraktivniji smo ulagačima nego kada izlazimo pojedinačno. Ovom inicijativom želimo da pomognemo i evropskim liderima da nas više prepoznaju kao region koji sve više sarađuje“, naglasio je Zaev.

Ukazao je da je potrebno priključiti i sve ostale na Zapadnom Balkanu u inicijativu, jer svi vide svoju budućnost u EU.

„Verujem da ćemo prvo napraviti nešto dobro za naš narod na celom Zapadnom Balkanu, a posle toga ćemo postati još atraktivniji za ostatak sveta, pa i Zapadnu Evropu“, rekao je Zaev.

Kazao je da nema mesta strepnji da bi ova saradnja mogla biti alternativa za EU, kao što su pojedine zemlje strahovale od inicijative zajedničkog ekonomskog prostora koju je pre dve godine predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ako pogledate zajedničku deklaraciju, nekoliko puta se u njoj pominje Berlinski proces, evropska ekonomska agenda i da ovo nije alternativa za EU, već da može samo da ubrza put ka Uniji“, objasnio je Zaev.

On je kazao da je ta inicijativa doprinos tri zemlje i poruka evropskim liderima da se trudimo više nego ranije kako bi bilo moguće da postanemo ravnkpravne članice EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar