U trendu

Od jula do juce u HR od korone umrlo šest puta više ljudi

ZAGREB – Od početka jula do juče od korona virusa ili uz njega u Hrvatskoj je preminulo čak 438 osoba, šest puta više u odnosu na isti period prošle godine kada je preminulo njih 74.

Razlika u brojevima je velika: ovo je prvi put od pojave korone da postoji letnji talas, koji je izazvan vrlo zaraznom varijantom omikron BA.5.

„Teško je uporediti leto ove godine s prošla dva. Naime, lani je nakon završetka delta talasa ovo bilo relativno mirno razdoblje, negde do kraja turističke sezone, kada su brojke buknule u jesenskom talasu. Godinu ranije smo u leto ušli praktično iz lockdowna, tako da je ovo prvi letni talas“, kaže imunolog Zlatko Trobonjača.

Pojašnjava da u proseku dnevno imamo nešto više od hiljadu obolelih, ali bi se taj broj mogao pomnožiti s pet ili deset na dnevnom nivou.

„Soj je jako zarazan, ali s druge strane u većini slučajeva nije toliko opasan. Naravno, valja uzeti u obzir da virus pronalazi slabe tačke kod imunokompromitiranih i starijih osoba, stoga je, s obzirom na ovako visoke brojeve zaraženih, za očekivati da imamo veći broj preminulih dnevno“, smatra Trobonjača.

Nezavisno od letnjeg talasa, Hrvatska ima ozbiljan problem sa smrtnim ishodima i po tome je na osmom mestu u svetu. Na primer, u uprethodnom talasu Australija je na milion stanovnika imala 11 puta manje smrtnih slučajeva, napominje imunolog.

Juče je ukupan broj preminulih od ili uz korona virus bio 16.508, dok je godinu ranije na isti datum ta brojka bila 8.283. Drugim rečima, u godinu dana preminulo je čak 8225 osoba, koliko ih je otprilike preminulo u prvih godinu i po epidemije.

I broj aktivnih slučajeva bitno je veći – lani 1903, a jučer 8340.

„Budući da kod zdravih i mladih ljudi omikron stvara uglavnom blažu kliničku sliku, jako puno građana ni ne zna da je inficirano jer se nisu testirali. Jedan dan im procuri nos, pripišu to klima uređaju, ali nažalost, šire virus dalje“, kaže Trobonjača za zagrebački Jutarnji list.

Što se predviđanja za jesen tiče, kad se deca vraćaju u školske klupe, a radna populacija s godišnjih odmora, Trobonjača nije preterano optimističan.

Po njemu postoje dve varijante. Jedna je da se omikron nastavi širiti i da stvara svoje podvarijante, što smatra najboljom opcijom jer iako se brzo širi, kod većine građana izaziva relativno blage simptome u obliku curenja nosa, blaže temperature…

Druga opcija je, kaže, ona koju ne bismo hteli da vidimo, a to je neki sasvim novi soj, nekog novog imena, za koji nikad unapred ne možemo znati hoće li stvarati teže kliničke slike i koliko brzo će se širiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar