Od Kima Munu na poklon dva bela severnokorejska psa

SEUL – Severnokorejski lider Kim Džong-un poslao je na poklon predsedniku susedne Južne Koreje, Mun Džae-inu, par belih severnokorejskih pasa rase Pungsan.

To je najnoviji znak naglog „otopljenja“ u odnosima između korejskih rivala, navodi Rojters.

Mun i Kim su polovinom septembra u Pjongjangu održali treći sastanak ove godine, a Kim je tada predložio da Munu pošalje pse na poklon, saopštio je danas kabinet južnokorejskog predsednika.

Psi su u četvrtak, na putu ka Južnoj Koreji, prošli kroz utvrđenu demilitarizovanu zonu (DMZ) i selo Panmundžom, u kojem je sklopljeno primirje.

Kim je u aprilu ove godine prošao istom trasom kako bi se prvi put susreo sa Munom.

Rasa Pungsan, nazvana po severnokorejskom okrugu, poznata je po vernosti i veštini lovljenja, čak i tigrova, a u Severnoj Koreji ova životinja ima status „prirodnog spomenika“.

Dva psa će živeti sa „prvim psom“ Južne Koreje, Torijem, u kompleksu predsedničke palate u Seulu.

Mun, inače poznati ljubitelj životinja, usvojio je crnog mešanca Torija u julu prošle godine, dva meseca nakon što je preuzeo dužnost.

Ovo nije prvi put da jedan severnokorejski lider šalje par Pungsan pasa južnokorejskom lideru, ukazuje Rojters.

Naime, pokojni severnokorejski lider Kim Džong-il, otac Kim Džong-una, 2000. godine poslao je dva takva psa tadašnjem južnokorejskom predsedniku Kim Dae-džungu prilikom održavanja prvog međukorejskog samita, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.