U trendu

Od tatine ljubimice do zaboravljene naslednice

Srednjoazijski portal Centar 1, objavio je uznemirujuću vest – nekadašnja “princeza Uzbekistana”, 44-godišnja Gulnara Karimova, starija kćerka nedavno umrlog uzbekistanskog predsednika Islama – je otrovana.

Portal koji se poziva na neimenovanog visokog sekretara uzbekistanske službe sigurnosti preneo je informaciju da je Gulnara Karimova ubijena još 5. novembra, zatim tajno sahranjena na taškentskom groblju Minor bez ikakvih obeležja, a potom su bageri, nakon brzinske ceremonije, poravnali humku kako ne bi bilo nikakvih tragova.

Nekadašnja najmoćnija žena Azije tako je nakon trogodišnjeg zatvora, ćutnje i ignorisanja izbrisana iz memorije te velike, moćne i bogate pustinjske države bivšeg SSSR-a. Naime, Gulnara Karimova tri godine se nalazila u zlatnom zatvoru, u izolovanoj kuli u Taškentu, gdje je bila, odsečena od sveta, bez interneta, sa Tviter profilom, za koji sada portal Centra 1 tvrdi da je zapravo – lažan.

Uzbekistan je država kojom je 26 godina čvrstom rukom vladao Islam Karimov, otac nesrećne Gulnare. Karimov je prvo bio zadnji šef Komunističke partije Uzbekistana, a na četiri izbora biran je za predsednika nezavisnog Uzbekistana sa podrškom većom od 90 posto. Zbog velikog bogatstva te države – zlata, urana, pamuka i plina, svi su zažmurili na brojna kršenja ljudskih prava. Gulnara je bila ljubimica svog moćnog oca, njegov ambasador pri UN-u, jedna od najbogatijih žena Azije, pa čak modna dizajnerka i pevačica sa nekoliko zapaženih hitova. I svog sina nazvala je u čast oca – Islam, koga su pripremali za naslednika. Dok Islam mlađi studira na Oksfordu, za Gulnaru se pričalo da će zameniti svog oca.

Ušla je u sukob sa jakim šefom očeve tajne službe Rustamom Inojatovom. On je rekao njenom ocu da je pripremala puč. Stari Islam nije poverovao kćerkinim preklinjanjima da je to nameštaljka, stao je na stranu Inojatova i Gulnara je preko noći nestala, a tatina ljubimica postala je mlađa kćerka Lola koja je godinama bila u svađi sa starijom sestrom. Gulnara je imala svet na dlanu, a onda je izgubila sve, prenose mediji.

Smeštena u zlatni kavez, zabranjen joj je pristup ocu i izmeštena je iz javnog života. Pokušala je da komunicira sa ljudima preko Fejsbuka, ali joj je uskoro i to malo zadovoljstvo uskraćeno.

Kada je sadašnji zamenik predsednika Uzbekistana Šavkat Mirzijojev izrazio saučešće članovima porodice Islama Karimova zbog njegove smrti u junu ove godine, Gulnara nije spomenuta. Osim toga, na raskošnoj državnoj sahrani u Samarkandu, pokraj mame Tanje sedelaa je samo Lola sa svoje dvoje dece. Gulnare i njene kćerke i sina nije bilo.

Nedugo nakon očeva toga, odjednom njen Tviter profil je oživeo. Bila je sve aktivnija, što je samo pojačavalo priče da je – gotova. Naime, fotografije koje je objavljivala na “svom” profilu, koje su dokazivale da je živa i zdrava, bile su zapravo fotografije stare nekoliko godina. Uskoro se pokazalo da je sve to laž.

Uzbekistanom kolaju mnoge teorije zavjre, a kako se približava dan predsedničkih izbora 4. decembra, Gulnara je možda postala još veća smetnja jer nije tajna da u vlasti postoji određeni broj ljudi koji joj je još uvek, sklon.

1 komentar
  1. Vera

    ni bogatima nije lako….

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike