U trendu

Odbacen prigovor Mjanmara na tužbu za genocid nad Rohinjama

HAG – Međunarodni sud pravde u Hagu danas je odbacio prigovore Mjanmara na tužbu za genocid zbog postupanja prema muslimanskoj manjini Rohinja, čime je otvoren put da ovaj slučaj bude u potpunosti istražen.

Vlast Mjanmara, koju je 2021. godine preuzela vojna hunta, tvrdi da Gambija, koja je podnela tužbu, nema pravo da to čini na najvišem sudu UN, prenosi Rojters.

S druge Gambija, koja je podnela tužbu nakon što je njen tadašnji državni tužilac posetio izbeglički kamp u Bangladešu, ističe da su sve zemlje dužne da poštuju Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Ova zemlja podržana je od 57-člane Organizacije za islamsku saradnju u tužbi čiji je cilj da se Mjanmar pozove na odgovornost i spreči dalje krvoproliće.

Predsedavajući sudija Džoan Donogu rekla je da je 13-člano sudsko veće utvrdilo da svi članovi Konvencije o genocidu iz 1948. godine, mogu i jesu obavezni da deluju kako bi sprečili genocid, a da sud ima nadležnost u tom slučaju.

„Gambija, kao država potpisnica Konvencije o genocidu, ima pravo da podnese tužbu“, rekla je ona, čitajući rezime presude.

Rojters dodaje da je misija Ujedinjenih nacija za utvrđivanje cinjenica zaključila da je vojna kampanja Mjanmara 2017. godine, kojom je proterano 730.000 pripadnika naroda Rohinja u susedni Bangladeš, uključivala „genocidna dela“.

Britanska agencija dodaje da, iako su odluke suda obavezujuće i zemlje ih uglavnom poštuju, nema načina da bude sprovedene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar