U trendu

Odbačena optužnica za silovanje protiv menadžera Alibabe

PEKING – Kineski tužioci odbacili su optužnicu protiv bivšeg menadžera kineske multinacionalne tehnološke kompanije Alibaba, Vang Čengvena, a slučaj je nedeljama unazad izazivao reakciju protiv kompanije zbog načina na koji se nosi sa optužbama za seksualno zlostavljane.

Vang je uhapšen u avgustu nakon što ga je jedna od zaposlenih optužila za seksualno zlostavljanje tokom jednog službenog puta u gradu Đinan na severu Kine , piše AP.

U saopštenju policije Đinana se navodi da tužioci u Đinanu nisu odobrili Vangovo hapšenje već su odredili pitvor od 15 dana.

Ovaj potez izazvao je kritiku na internetu a mnogi su se žalili na nedostatak zaštite žena u slučajevima seksualnog zlostavljanja.

Na kineskoj društvenoj mreži Veibo, Vangova supruga se zahvalila njegovom timu advokata a ranije je optužila zaposlenu da je namestila Vangu optužbu.

Vang je otpušten iz Alibabe nakon što je zaposlena objavila esej od 8.000 reči i rekla da je odeljenje za ljudske resurse Alibabe ignorisalo njenu žalbu.

Izvršni direktor Alibabe Daniel Žang obećao je da će uspostaviti politiku protiv seksualnog uznemiravanja sa „nultom tolerancijom“ za seksualno zlostavljanje.

„Kompanija Alibba vodi politiku nulte tolerancije protiv seksualnog nedoličnog ponašanja a osiguravanje bezbednog radnog mesta za sve naše zaposlene je glavni prioritet“, navodi se u današnjem saopštenju kompanije.

Globajni pokret MeToo protiv seksualnog uznemiravanja zadobio je značaj u Kini u poslednjih godina, sa optužbama protiv nekoliko akademika, TV voditelja i poznatih ličnosti, ali osude su male.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.