U trendu

Odbor: Benon nema pravne osnove da odbije svedočenje

VAŠINGTON – Odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa koji istražuje upad u Kapitol 6. januara, odbacila je pokušaj bivšeg savetnika Bele kuće Stiva Benona da se uzdrži od svedočenja.

Odbor još treba da glasa o preporuci da se Benon proglasi krivim za nepoštovanje Kongresa, zbog odbijanja da svedoči i dostavi dokumenta, prenosi Rojters.

U rezoluciji koja je objavljena u ponedeljak, Odbor ističe da bivši savetnik Donalda Trampa nema pravne osnove da odbija njegove zahteve, iako advokat bivšeg predsednika tvrdi da Benon ne treba da otkriva informacije, jer je zaštićen privilegijom položaja u nekadašnjoj administraciji.

Kada Odbor bude glasao o Benonu to otvara put da se ceo Predstavnički dom izjasni o tome, a zatim se prosleđuje Ministarstvu pravde, koji će odlučiti da li da podigne optužnicu.

U izveštaju u ponedeljak Odbor je izneo tvrdnje da je Benon dao izjave koje ukazuju na to da je unapred znao za „ekstremne događaje“ 6. januara, kada je bilo planirano da Kongres potvrdi demokratu Džozefa Bajdena za pobednika na predsedničkim izborima.

Takođe je navedeno na koje je sve načine Benon učestvovao u događajima uoči pobune, uključujući izveštaje da je podsticao Trampa da se fokusira na 6. januar, dan potvrde elektorskih glasova, te komentare od 5. januara da će sledećeg dana „nastati potpuni haos.“

Tramp je u ponedeljak tužio kongresnu komisiju tvrdeći da su njeni članovi nelegalno tražili podatke iz Bele kuće, a u tužbi koja je podneta sudu u Vašingtonu navodi se da je materijal koji je ona tražila pokriven pravnom doktrinom poznatom kao „izvršna privilegija“, koja štiti poverljivost određenih komunikacija Bele kuće.

Tramp je podneo tužbu nakon što je predsednik Bajden odlučio da se odrekne prava da blokira dostavu dokumenata Kongresu, prava koja mu daje „izvršna privilegija“.

Bajdenova administracija je navela da je nasilna opsada Kapitola pre više od devet meseci bila tako ekstreman događaj da zavređuje odricanje od privilegije koja obično štiti komunikacije Bele kuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar