U trendu

Odbori u septembru o svim aferama u CG i klanu Belivuka

PODGORICA – Pred skupštinskim odborima će u septembru početi kontrolna i konstultativna saslušanja vezana za afere koje su godinama unazad poznate javnosti, a tiču se prostornog planiranja, političke korupcije, donošenja prostornih planova, donošenja detaljnih urbanističkih planova koji su naneli ogromnu štetu urbanizmu Crne Gore, a napunili džepove pojedincima bliskim bivšem režimu, piše podgorički Dan.

Odbor za bezbednost i odbranu će se baviti onim što je radio klan Veljka Belivuka.

Oni će, piše podgorički Dan, pokušati da dođu do informacija ko su pojedinci u službama bezbednosti koji su ga doveli u Crnu Goru, ko ga je skinuo sa liste lica kojima je zabranjen ulaz u tu zemlju, sa kojim obrazloženjem i sa kojom namerom, kao i šta je bilo planirano da uradi Veljko Belivuk u Crnoj Gori, kod koga je boravio, ko mu je bio domaćin i da li je taj domaćin i dalje pripadnik službi bezbednosti Crne Gore.

Iz Demokratske Crne Gore je potvrđeno da je jedna od afera kojom će se baviti parlamentarni odbori i slučaj „Abu Dabi fonda“.

„Moramo imati odgovore zašto su neki izviđaji trajali predugo, kao recimo u slučaju ‘Abu Dabi fonda’ koji je sada aktuelan. Mi smatramo da je bilo više nego dovoljno dokaza godinama unazad da se neke stvari pomere sa mrtve tačke i da se pojedinci procesuiraju u okviru onoga što su uradili“, rekao je poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović.

Dodao je da su četiri firme bliske bivšem režimu dobile kredite u iznosu od 23 miliona evra, koje su nenamenski potrošile i za koje će garancije plaćati građani Crne Gore“, rekao je Krapović.

U okviru saslušanja, kako je najavljeno, naći će se i slučaj Miločerski park, odnosno kako je došlo do toga da se grade stanovi za tržište u Miločerskom parku, kao i slučaj Kraljičine plaže.

Takođe, biće ispitano i kako je došlo do toga da se na autoputu zaboravi čitava petlja vredna desetine miliona evra, koje su platili građani Crne Gore.

Istakli su da je posebno bitno istraživanje u vezi sa postrojenjima i prečišćavanjem otpadnih voda koje imaju ogromni uticaj na čistoću mora, ekonomiju, zaštitu životne sredine.

„Korupcija u iznosu od tri miliona evra je dokazana u Budvi, ali će biti ispitivana i u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom“, piše list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.