U trendu

Odbrana D. Kneževića podnela žalbu Apelacionom sudu

PODGORICA – Odbrana crnogorskog biznimena Duška Kneževića predala je žalbu Apelacionom sudu zbog odbacivanja krivične prijave protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog navodnog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Advokat Zdravko Đukanović kaže da očekuje da će Apelacioni sud u Podgorici pravilno i potpuno sagleda navode ove žalbe i donese zakonitu odluku.

U prvoj optužnici se između ostalog navodi „da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović tokom avgusta i septembra meseca 2020. godine u Podgorici, u više navrata pozivao silom da se promene rezultati parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta prošle godine u Crnoj Gori.

Đukanović je, kaže, na sastanku DPS koji je inicirao zaključeno da se izazove što više incidenata uz korišćenje obeležja Srbije i četničkih i ruskih zastava.

Da se posebno provociraju pripadnici manjina Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista, kao i gej aktivista.

Da se među članovima DPS izazove širenje panike zbog navodnog revanšizma i otkazima, kako bi se izbegli tzv. „preletači“.

I najzad zakjučeno je i da se o svim incidentima obaveštava kancelarija EU u Podgorici, odnosno ambasadore Kvinte.

Nakon završetka ovog sastanka, navodi se, u više navrata preko za to zaduženih članova DPS, a putem društvenih mreža, pozvao je članstvo na skup zakazan za 6. septembar prošle godine u Podgorici, sa, kako se navodi, očiglednom namerom da se on pretvori u nasilne proteste.

Skup je zakazan pod sloganom: „ako treba da gori Podgorica, ima da gori! Ako treba da se ruši Podgorica, ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine neće krojiti, svi u Podgoricu bunt je spreman, Crnogorci naši preci su ratovali sa mnogo manjom brojnom snagom naspram protivnika, pa su dobijali, 6.septembra svi u Podgoricu, Crna Gora te zove nemaš izgovor“.

Druga optužnica protiv Đukanovića se odnosi na njegov intervju sarajevskoj Fejs tv., kada je, kako se navodi, zloupotrebio položaj i javno podsticao na nasilje i mržnju.

Odbrana očekuje da Apelacioni sud u Podgorici pravilno i potpuno sagleda navode ove žalbe i donese zakonitu odluku, navodi se u, između ostalog, u saopštenju odbrane Kneževića, penele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar