U trendu

Odgovor SAD na ruske i kineske protivvazdušne sisteme

Američka vojska namerava da do 2020. godine razvije višenamenski lovac pete generacija F-35 koji bi se uspešno nosio sa ruskim i kineskim sistemima protivvazdušne odbrane, piše list „Skaut vorior“.

Kako se navodi, Rusija i Kina poseduju digitalne rakete zemlja—vazduh, koje imaju izuzetno visoku manevarsku sposobnost.

„Veoma je teško napraviti replike tih raketa, zbog toga se novi lovac testira paralelno i putem kompjuterskih simulacija, ali i u vazduhu“, rekao je general američke vojske Džefri Harigijan.

Prema oceni stručnjaka, S-300 predstavlja jednu od najvećih pretnji jer je u stanju da primeti metu, čak i ukoliko koristi stelt tehnologiju. Međutim, veruje se da će F-35 imati sposobnost adaptacije najmodernijim pretnjama.

Prema rečima Harigijana, američka vojska ne veruje u mogućnost da bi se ikad mogla desiti situacija vojnog konflikta sa protivnikom iste snage, kao što su to Rusija ili Kina, zbog čega glavnu opasnost predstavljaju one zemlje koje bi mogle od Rusije i Kine da kupe to moderno naoružanje.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)