U trendu

Odnosi SAD i Kanade veći od samo jednog projekta

Kanadski premijer Džastin Trudo danas je izrazio žaljenje zbog američke odluke da odbaci projekat naftovoda Kistoun XL, ali je rekao da su odnosi izmedju SAD i Kanade „veći od samo jednog projekta“ i izrazio želju za novi početak u odnosima dve zemlje. 

Predsednik SAD Barak Obama objavio je danas da odbacuje projekat za naftovod Kistoun Iks-El (Keystone XL) izmedju Kanade i SAD, ocenivši da nije u nacionalnom interesu SAD. Njegova odluka stavila je tačku na sedmogodišnju sagu koja je bila jedna od glavnih tema njegovog predsedništva.

„Odnosi izmedju Kanade i SAD mnogo su veći od samo jednog projekta i s nestrepljenjem čekam da se sastanem s predsednikom (Barakom) Obamom “ uskoro, rekao je Trudo koji je pre samo dva dana preuzeo dužnost.

Kanadski premijer je obećao novi početak izmedju dve zemlje da se „ojačaju naše izuzetne veze u duhu prijateljstva i saradnje“.

Novi kanadski premijer je podržavao projekat ali njegov pristup je bio mekši od pristupa prethodne konzervativne vlade koja se bezuslovno zalagala za naftovode da bi se iskoristila nafta iz kanadske provincije Alberte, treće na svetu po rezervama nafte.

„Jako nam je žao zbog te odluke ali poštujemo pravo SAD da je donesu“, rekao je Trudo.

On je rekao da Kanadjani žele da imaju vladu u koju mogu da imaju poverenja da će štititi životnu okolinu a istovremeno biti u stanju da podstiče privredu.  

Naftovod je trebalo da bude dug 1.897 kilometara i da ide od Alberte u Kanadi do Stil Sitija u Nebraski u SAD. Projekat je predložila kanadska firma TransKanada (TransCanada).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.