U trendu

Održan 9. Kongres stipendista i srpske omladine u ZGB

ZAGREB – U Zagrebu je danas održan 9. po redu Kongres stipendista i srpske omladine u organizaciji srpskog privrednog društva Privrednik, na kojem je promovisano 79 ovogodišnjih dobitnika stipendija, iz fondova tog društva.

Na početku je prikazan kratak film o ovom privrednom društvu, koje je jedna od najstarijih dobrotvornih organizacija u Zagrebu.

SPD Privrednik stipendira, okuplja i povezuje talentovane učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti iz cele Hrvatske.
Godišnje je do sada Privrednik stipendirao između 50 i 60 učenika i studenata, a najviše njih je iz zapostavljenih i ekonomski slabo razvijenih područja Hrvatske.

Ove školske/akademske godine Privrednik stipendira do sada najveći broj učenika i studenata: ukupno njih 79, koji će primati od 500 do 1.200 kuna, zavisno da li su učeničke ili studentske.
Mnogi Privrednikovi stipendisti su zahvaljujući stipendijama završili svoje školovanje i postali Privrednikovi donatori.
Postali su i stubovi perspektive srpske zajednice u Hrvatskoj – lekari, pravnici, profesori, inženjeri…

Kongresu se obratio mitropolit zagrebačko ljubjanski Porfirije, koji je poručio da je najvažnija istina da bez obzira na okolnosti u kojima živimo, a koje su uvek najklomplikovanije i najteže, istovremeno su i najbolja šansa za afirmisanje i potvrdu.

Nije, kazao je, toliko važno ili nije primarno važo da detektujemo sve teškoće u kojima se nalazimo.

Mnogo je važnije, dodao je, da pokušamo da aktiviramo u sebi ono što je ispravo i dobro najpre za sebe lično, a onda i za ljude na koje smo upućeni.

Za Crkvu su, istakao je, najvažniji mladi ljudi u koje treba ulagati.

Kongresu se obratio i predsednik SNV i poslanik u hrvatskom saboru Milorad Pupovac i rekao da je srećan da danas, u okolnostima za koje je rekao da nisu posebno srećne, postoje institucija i institucije koje mogu iz godine u godinu da stipendiraju što veći broj učenika i studenta i to, istakao je, treba nastaviti.

“Treba učiniti sve da broj stipendista raste”, rekao je Pupovac.

Istakao je da posebno oni koji završe fakultete budu na raspolaganju zajednici i pre svega zavičaju, koji je stradao u ratu i teško je zapostavljen u razvoju.

Kao posebno važno, Pupovac je istakao potrebu da u ključnim mestima za srpsku zajednicu u Hrvatskoj postoje kulturni centri za kulturne i obrazovne aktivnosti.

Rekao je i da je važno da ne treba razmišljati samo o problemima, već da treba razmišljati i raditi ono što, kako je dodao, mislimo da je zajednici potebno.

“U ovoj zemlji ima suviše lošeg nasleđa i ako uzimamo na sebe da ođednom rešavatmo to nasleđe onda ćemo izgubiti”, ocenio je Pupovac.

Održavanje kongresa pozdravili su predsednik Hrvatske Zoran Milanovović i Ambasada Srbije u Zagrebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.