U trendu

Odšteta od 75 miliona dolara za dvojicu nepravedno osudjenih na smrtnu kaznu

Dvojica polubraće Afroamerikanaca, koji su decenije proveli u zatvoru nakon što su pogrešno osudjeni na smrt za silovanje i ubistvo devojčice 1983. godine, dobila su 75 miliona dolara odštete zbog ukupno 31 godine provedene u zatvoru.

Porota od osam članova donela je odluku u petak da Henri MekKolum i Leon Braun treba da dobiju po 31 milion dolara odštete, milion dolara za svaku godinu provedenu u zatvoru, kao i 13 miliona za kaznenu odštetu, preneo je Njuz i Observer (The News i Observer).

„Prva porota koja je saslušala sve dokaze, utvrdila je da su Henri i Leon bili nevini, utvrdila da im je naneta nepravda i učinila je ono što zakon predvidja kako bi ispravila nepravdu sa zakašnjenjem“, rekao je advokat Eliot Abrams posle sudjenja.

Mek Kolum i Braun vode gradjanski postupak protiv pripadnika zakona od 2015. godine, tvrdeći da su im povredjena gradjanska prava tokom ispitivanja koja su dovela do presude.

Njih dvojica su pušteni iz zatvora 2014. nakon što je DNK analizom utvrdjeno da nisu ubice. Kada su optuženi za zločin koji se dogodio u Red Springsu MekKolum je imao 19, a Braun 15 godina.

Njihovi advokati su rekli su da su bili uplašeni tinejdžeri koji su imali nizak koeficijent inteligencije kada ih je policija ispitivala i prisilila da priznaju zločin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.