Odšteta po tužbi protiv proizvodjača bebi pudera 70 miliona dolara

Sudija u gradu Sent Luis dodelio je više od 70 miliona dolara materijalne odštete jednoj ženi iz Kalifornije koja navela u tužbi da je zbog višegodišnjeg korišćenja bebi pudera kompanije Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) dobila rak.

Odlukom sudije okončano je sudjenje koje je počelo 26. septembra u slučaju Debore Djianećini iz grada Modesto u Kaiforniji, kojoj je dijagnostifikovan rak jajnika 2012. godine.

U tužbi je kompanija Džonson i Džonson optužena za “nemarno ponašanje” prilikom stvaranja i plasmana bebi pudera.

Portparolka grupe Džonson i Džonson, Kerol Gudrič izrazila je u saopštenju duboko saosećanje s ženom koja je obolela od raka i njenom porodicom, navodeći medjutim da će kompanija uložiti žalbu na današnju odluku.

Još dve tužbe u Sent Luisu ranije ove godine dovele su do odluke sudija o materijalnoj odšteti od ukupno 127 miliona dolara, dok su dve tužbe u Nju Džersiju odbačene pošto je sudija naveo da nema pouzdanih dokaza da bebi puder izaziva rak jajnika, često fatalan, ali relativno redak oblik kancera.

Oko 2.000 žena podnelo je slične tužbe, a advokati razmatraju još hiljade potencijalnih slučajeva, navodi agencija AP.

Mnogi istraživači nisu pronašli nikakvu vezu izmedju raka jajnika i upotrebe bebi pudera u higijeni žena, a mnoge velike zdravstvene organizacije proglasile su talk bezopasnim.

Medju faktorima za koje je poznato da doprinose povećanom riziku raka jajnika su starost, gojaznost, hormonska terapija žena u menopauzi, ne radjanje, pojedine genetske mutacije i lična ili porodična istorija raka dojki ili jajnika.

Medjunarodna agencija za istraživanje raka upozorila je na genitalnu upotrebu talka kao “moguće kancerogenu”.

(Beta)

Ostavite komentar