U trendu

OEBS aktivirao Moskovski mehanizam zbog navodne deportacije dece u Rusiju

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države su sa još 44 zemlje i uz podršku Kijeva aktivirale su Moskovski mehanizam Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kako bi se ispitali navodi o prisilnom premeštanju dece u delovima teritorije Ukrajine pod ruskom kontrolom ruske trupe i njihovoj navodnoj deportaciji u Rusiju, saopštio je Stejt department.

Kako se navodi, zatraženo je da Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) formira ekspertsku misiju koja će ispitati da li je s tim u vezi prekršeno krše međunarodno pravo, počinjeni ratni zločini ili zločini protiv čovečnosti.
Ova misija će takođe imati zadatak da prikuplja, konsoliduje i analizira sve dokaze koji bi mogli da budu podeljeni relevantnim mehanizmima za utvrđivanje odgovornosti, kao i nacionalnim, regionalnim ili međunarodnim sudovima ili tribunalima koji mogu imati nadležnost.

Moskovski mehanizam OEBS poslednji put je aktiviran 28. jula 2022. u vezi sa Rusijom, kada su to zatražile SAD i još 44 zemalje.
Stejt department navodi da su te istrage dokumentovale „rasprostranjene povrede ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava“ koje su počinile ruske snage u Ukrajini.

Moskovski mehanizam, usvojen 1991. godine, pruža mogućnost članicama OEBS-a da pošalju misije eksperata kako bi se pomoglo u rešavanju određenog pitanja ili problema koji se odnosi na ljudsku dimenziju, odnosno ljudska prava i demokratiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.