U trendu

OEBS: Osuda napada na goste iz Srbije na međunarodnom turniru juniora u SA

SARAJEVO – Misija OEBS-a u BiH najoštrije je osudila napad na goste iz Srbije koji su pratili svoju decu na međunarodnom sportskom događaju za juniore u hotelu u sarajevskoj opštini Ilidža, kao i neprihvatljivo skandiranje članova omladinskog fudbalskog tima iz Hrvatske „ubij Srbina“.

„U to vreme hotel je bio popunjen porodicama koje su doputovale u Sarajevo kako bi učestvovale na turniru koji, između ostalog, ujedinjuje mlade i starije, te okuplja zajednice iz regiona“, navodi se u odgovoru OEBS-a na pitanje Srne u vezi sa incidentima koji su se dogodili u subotu, 14. januara.

Misija je pohvalila vlasti Kantona Sarajevo za brzi odgovor na napad identifikacijom i hapšenjem osumnjičenih, nakon čega bi trebaloa usledi detaljna istraga.

„Važno je da svi detalji oko ovih incidenta izađu na videlo u narednim danima, a jednako je važno što osude zvaničnika, zajedno sa izrazima podrške javnosti onima koji su na meti, a koje su usledile odmah nakon napada pokazuju da i lokalni lideri i zajednica u celini smatraju ove radnje nedopustima. Brza reakcija organa za sprovođenje zakona u Sarajevu dodatno jača poverenje u relevantne institucije i celokupnu vladavinu prava“, rekli su iz OEBS-a.

Misija je pozvala sve, uključujući izabrane zvaničnike i medijske organizacije, da se uzdrže od korišćenja ovih incidenata kao izgovora za podsticanje daljeg nasilja i nesloge, te od retorike i programa koji podstiču podele.

„Svi koji putuju kroz BiH i region zaslužuju da to čine u okruženju koje definiše međusobno poštovanje, ljudska prava, stabilnost i bezbednost“, poručili su iz OEBS-a.

Jedna osoba iz Beograda povređena je nožem u hotelu u sarajevskom naselju Ilidža, kada je napadnuta grupa roditelja mladih fudbalera Fudbalskog kluba „Zvezdara“ iz Beograda koji su učestvovali na međunarodnom turniru.

Napadu je prethodio još jedan incident kada je grupa osmogodišnjaka iz Splita skandirala „Ubij Srbina!“ za vreme utakmice protiv srpskih vršnjaka.

Policija Kantona Sarajevo uhapsila je 10 osoba zbog napada na roditelje dece iz Srbije i predala u nadležnost kantonalnog Tužilaštva.

Njima je juče određen pritvor do mesec dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar