U trendu

OEBS osudio nasilje u Vašingtonu

KOPENHAGEN – Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudila je nasilje u Vašingtonu i pozvala na poštovanje demokratskih procesa u SAD.

Posmatračka misija Parlamentarne skupštine OEBS na nedavno održanim predsedničkim izborima u SAD i predsednik PS OEBS Piter Bounes osudili su nasilje i izrazili zahvalnost članovima američkog Kongresa i drugim političkim liderima, uključujući i one u stranci aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa, koji su osudili proteste u Vašingtonu.

„Kao rukovodioci međunarodne posmatračke misije OEBS na američkim izborima u novembru tokom poslednja dva meseca zgroženi smo neodgovornim izjavama aktuelnog predsednika i njegovim neosnovanim navodima o široko rasprostranjenoj prevari“, navodi se u zajedničkoj izjavi nemačkog parlamentarca Majkla Georga Linka i norveškog parlamentarca Karija Henriksena.

Današnji neredi u američkom Kapitolu, navodi se u izjavi, u kojem su se demonstranti sukobili sa policijom i pokušali da uđu u zgradu kako bi zaustavili formalno prebrojavanje glasova Izbornog koledža u Kongresu očekivan je rezultat bezobzirnih pokušaja Trampa da podrije demokratski proces.

„Najoštrije osuđujemo kriminalno ponašanje Trampovih pristalica i zalažemo se za smirenost dok američke demokratske institucije obavljaju svoj posao“, navodi se u izjavi zvaničnika OEBS i dodaje da Tramp sada mora da uradi jednu stvar, odnosno da napise tvit kojim bi se ova dešavanja zaustavila.

Predsednik PS OEBS Bounes naglasio je da će nesmetan prenos vlasti u Sjedinjenim Državama poslati važan signal ostatku sveta, koji i dalje na SAD gleda kao na dom zakonite demokratske vlade.

„U vremenu rasta autoritarnosti i ukidanja demokratije u nekim delovima sveta OEBS današnji sukobi u američkom Kapitolu vidi kao slanje pogrešne poruke“, rekao je Bounes.

Pozivam pristalice Trampa, dodao je on, da prihvate izborne rezultate koji su zakonski potvrđeni i da aktuelni predsednik pokaže poštovanje demokratskih principa i pravnih procedura.

Takođe podsetio je da su američki sudovi odbacili sve prigovore koje je Trampova kampanja podnela, te da nisu dati verodostojni dokazi o široko rasprostranjenoj prevari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.