U trendu

OEBS: Rat u Ukrajini ima razorne posledice po civilno stanovništvo

BEČ- Godinu dana od ruskog vojnog napada na Ukrajinu, ovaj oružani sukob i dalje ima razorne posledice po civilno stanovništvo, koje je i dalje pod dejstvom vojnih udara, a trpi i drugo nasilje i nehumani tretman, saopštila je Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

„Posledice sukoba koji je počeo pre godinu dana osetiće narod Ukrajine i u generacijama koje dolaze“, saopštio je direktor ODIHR Mateo Mekači.

On je rekao i da ODIHR „nastavlja da dokumentuje kršenja ljudskih prava“ i da „nudi podršku žrtvama kako tokom rata tako i nakon završetka sukoba“.

Mekači je naglasio da kršenja ljudskih prava moraju da prestanu, a da odgovorni za njih moraju da snose pravne posledice.

ODIHR prati kršenja međunarodno priznatih ljudskih prava i humanitarnog prava u Ukrajini i njihov uticaj na civile i ratne zarobljenike od 24. februara 2022, saopštio je OEBS.
Do danas, Kancelarija je obavila intervjue sa oko 140 preživelih i svedoka kršenja prava, kako u Ukrajini tako i van zemlje, pronalazeći verodostojne dokaze da je rat koji Rusija vodi u Ukrajini obeležen opštim nepoštovanjem osnovnih principa postavljenih u međunarodnom humanitarnom pravu, navodi se u saopštenju.

Dva izveštaja koje je ODIHR do sada objavio pružaju detalje o kršenjima na terenu, uključujući namerne napade na civile, upotrebu neselektivnog oružja, namerna ubistva i pogubljenja po kratkom postupku, prisilne nestanke i mučenje, i pomažu da se obezbedi odgovornost za kršenje međunarodnog prava.

Ukrajina je bila prioritet rada ODIHR-a na mnogo načina tokom prošle godine, uključujući i borbu protiv trgovine ljudima, obuku za zaštitnike ljudskih prava i u praćenju diskriminacije Roma koji su pobegli od ratnih sukoba, navodi OEBS.

U saopštenju se još naglašava i da sve strane u međunarodnom oružanom sukobu moraju da se pridržavaju međunarodno priznatih normi o ljudskim pravima i humanitarnog prava, koje izričito zabranjuje namerne i neselektivne napade na civile i štiti civilno stanovništvo u svakom trenutku od nasilja i nehumanog postupanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar